Hopp direkte til innhold
Hopp direkte til hovedmeny
Hopp direkte til søk
Søk på disse sidene

Sol + teknikk = glitrende entrepenørskap

Sist oppdatert: 16. februar 2017

Et utvekslingsprosjekt mellom Malawi og Norge har resultert i entrepenørbedriften Kumudzi Kuwale, som tilbyr solenergi til befolkningen.

Samarbeidet mellom Nkhotakota Youth Organisation og Flora videregående skole startet i 2012, med utveksling av lærere innen yrkesfag og entrepenørskap.

Les om flere prosjekter

Solenergibedrift

I 2014 tok utvekslingsprosjektet steget videre, og har gjort kunnskap og ferdigheter om til soleneribedriften Kumudzi Kuwale.

- Kumudzi Kuwale, som betyr "lys i landsbyen" på det lokale chichewa-språket, har allerede forsynt 1500 familier med solenergi som brukes til lys og mobillading. Bedriften har gått fra 0 til 17 ansatte på ett år, mange av dem tidligere elever på den lokale yrkesopplæringa, sier fredskorpser og solenergiekspert Trygve Mongstad. Han bodde og jobbet i Malawi i et år og synes det er morsomt å følge suksessen nå etter endt utveksling.

I september 2014 fikk entrepenørbedriften UNEP/UNDP-prisen "SEED Africa Award", en anerkjennelse til bærekraftige etableringer i Afrika.

En god start

Kumudzi Kuwale fikk også god starthjelp fra den norske ambassaden i Malawi i fjor, som finansierte utstyr til et pilotprosjekt i Nkhotakota. 9 landsbyer er plukket ut, men hele området har fått bedre tilgang til solenergiløsninger. Landsbyene har også lokalansatte som tilbyr mobillading og utleie av lamper og batterier til privathusholdningene.

Fremragende eksempel

Samarbeidet mellom de to organisasjonene er et fremragende eksempel på sosialt entrepenørskap, yrkesutdanning og god næringsutvikling, samt fremtidsrettet og smart bruk av unge ressurser i begge land.

Lite tilgang til elektrisitet

Malawi er blant de minst utviklede landene i verden og strever med å bygge opp en vekstøkonomi og bli økonomisk uavhengig. Det er store utfordringer innen helse og utdanning. Bare 10% av befolkningen i Malawi har elektrisitet hjemme. I Nkhotakota har bare 3% tilgang til elektrisitetsnettet. Med solnedgang i sekstiden blir det vanskelig å jobbe og studere på kveldene.  Solenergiinitiativet til Nkhotakota Youth Organisation blir derfor svært godt tatt imot.

Se filmer fra prosjektet under. Den øverste filmen er fra Malawi, og den nederste fra Flora.